Na 20 minuten inrijden klinkt het fluitje, in de verlaten wielerhal rijden een 15 tal renners rond op de piste van het Sportpaleis in Alkmaar. Onder toeziend oog van wielrentrainer/coach  Fred de Groot, wordt sinds eind oktober elke veertien dagen een baantraining afgewerkt.

Het idee om “ oud” renners en dan vooral die op de baan hebben gereden, bij een gerichte baantraining te betrekken, kwam vanuit de technische commissie van WV Alcmaria-Victrix, een vereniging die voor kort nog eigen zeggenschap had over het wielercomplex.

Op deze baan worden tal van activiteiten ontwikkeld, maar vaak is daarbij geen ruimte om echt baanonderdelen te trainen, zoals de koppelkoers.  Vaak is dan de hoeveelheid renners een obstakel om specifiek renners een stuk individuele begeleiding te geven.

Met name ex prof Matthé Pronk,  zag het direct zitten om zijn kennis te delen.  Zeker op het gebied waarin hij vele jaren heeft geëxcelleerd op de wielerbaan, namelijk de koppelkoers. Tijdens de eerste lessen blijkt dat ook. Veel renners zijn gewend in een hoog tempo rond te rijden, maar missen gewoon de techniek om bepaalde onderdelen goed uit te voeren.

Matthé zet de koppels aan de boarding en vertelt hoe en waar je op moet letten en vooral niet moet doen, om ongelukken te voorkomen. Want zo legt hij uit, vallen doe je weinig op de baan, maar als je gaat is het vaak foute boel. Dan komt de geruisloze derny in de baan en gaat de snelheid omhoog, beurtelings lossen de koppels elkaar af en houden ook Martijn Lust, Marc Oostendorp en René Pascha de boel nauwlettend in de gaten, allemaal mannen met pak aan ervaring.

Veiligheid voorop, verkeerde, vaak aangeleerde handelingen worden direct gecorrigeerd. Daar waar het niet lekker loopt laten de oud renners zien hoe het wel dient te gebeuren. De kracht van deze training zit hem in het idee dat deze regiobreed wordt aangeboden. Zodoende zie je naast het rood-wit van Alcmaria, renners van WV Noord-Holland en HRTC DOK uit Den Helder rondrijden, al dan niet met een clubgenoot.

Mogelijk zien we over een aantal jaren weer koppels terug op de piste, want het NK moest dit jaar noodgedwongen afgeblazen worden in verband met te weinig animo, merkt Fred de Groot op als de groep even een pauze neemt.

Dan klinkt het fluitje weer, klaar voor de tweede sessie van deze trainingen………

(De trainingen gaan nog door t/m maart volgend jaar en wordt afgesloten met het Open Kampioenschap voor Alkmaar. (OKA))

Ex-profs brengen de AV-leden de fijne kneepjes van het baanwielrennen bij