Vertrouwenscontactpersoon

Ellen Slot, Vertrouwenspersoon (VCP) van wielervereniging Alcmaria Victrix.

Beste leden,

Langs deze weg wil ik mij aan jullie voorstellen. Mijn naam is Ellen Slot. Vroeger een klein aantal jaren actief als wielrenster bij Alcmaria (in de jaren van o.a. Keetie van Oosten, Petra de Bruin en Anne Riemersma). Heel lang geleden dus. Daarna actief geweest als trainster/coach in allerlei sportdisiplines. Voor jeugd en volwassenen. Twee van mijn zonen fietsen en ik ben een tijdje bezig geweest om de ploeg van de sportklasse/amateurrenners van Alcmaria als ploegleider te vergezellen. Tijdens de ploegleiderscursus werd het belang van een VCP goed duidelijk. Mede door wat ik gezien heb tijdens mijn actieve jaren als renster en later als trainster heb ik mij beschikbaar gesteld voor wielervereniging Alcmaria Victrix. Tijden veranderen en er worden telkens nieuwe eisen gesteld aan de sportverenigingen en aan de mensen die hierin actief zijn.

In de media komen de problematieken steeds meer in het licht te staan en hadden misschien voorkomen kunnen worden. In de loop der jaren gaan mensen meer praten over zaken waar ze lang mee hebben rondgelopen. En het streven is dat mensen gaan praten over zaken waar ze vraagtekens bij hebben.

Ik heb ervaring als vertrouwenspersoon binnen mijn huidige werkgebied.

Waarom een vertrouwenscontactpersoon?

Binnen de wielervereniging willen wij de zaken zo goed mogelijk op orde hebben en houden. De zorg voor een veilige omgeving en een gezond sportklimaat is daarin essentieel. Vanuit NOC/NSF is er een stappenplan ontwikkeld om sportverenigingen te ondersteunen in het creeren van een sociaal veilige sportomgeving. Het aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon is hier een onderdeel van.

Wat is een vertrouwenscontactpersoon?

Een VCP is het eerste aanspreekpunt voor iedereen die te maken heeft met (seksuele)intimidatie of ander ongewenst gedrag en hier met iemand over wil praten. En onder ongewenst gedrag verstaan we: bedreiging, (online)pesten, mishandeling, belediging, discriminatie. Maar ook kunnen we het hebben over doping, matchfixing, eetstoornissen, e.d. De VCP is voor iedereen beschikbaar die opmerkingen of vragen heeft over (seksuele) intimidatie of die over een concreet incident een gesprek wil met de vereniging. De VCP is er voor sporters, ouders van sporters, kaderleden, vrijwilligers, bestuur, etc.

Wat zijn de taken van een VCP?

De VCP wordt geacht te handelen volgens een bepaald protocol. De taken van een VCP zijn:

1. Eerste aanspreekpunt zijn.

2. Doorverwijzen.

3. Preventieactiviteiten.

Wat zijn de contactmogelijkheden?

– Ik ben telefonisch te bereiken iedere dag tussen 19.00-21.00 uur op 06 51384502.

– Je kunt mij ook mailen op ellenkers59 [apestaart] gmail [punt] com.

Maar natuurlijk ben ik regelmatig te vinden bij de wielerwedstrijden en is aanspreken altijd mogelijk. Via een nieuwsbrief of website van de club zal ik af en toe een onderwerp toelichten.

Ellen Slot

Lid worden?

Begin aan je carrière in het wielrennen, volg Rene Kos, Steven Rooks, Matthe Pronk, Laurens ten Dam... en wordt nu lid!
klik hier!

Calendar

21 januari 2018
 • Weg: Zondag ochtend training
  Aanvang: 10:00
  Einde: 21 januari 2018 - 12:00

  Locatie: Terborchlaan 200, 1816 LE Alkmaar, Nederland


  Omschrijving:

  We vertrekken in groepjes vanaf de wielerbaan. afstanden tussen de 40 en 80 km

23 januari 2018
 • MTB: Training
  Wanneer: 18:00

  Waar: Terborchlaan 200, 1816 LE Alkmaar, Nederland


 • MTB Training
  Wanneer: 19:00

  Waar: Terborchlaan 200, 1816 LE Alkmaar, Nederland


24 januari 2018
 • MTB training/inlooplessen
  Wanneer: 17:30

  Waar: Terborchlaan 200, 1816 LE Alkmaar, Nederland


 • MTB trainig
  Wanneer: 18:30

  Waar: Terborchlaan 200, 1816 LE Alkmaar, Nederland